Sverigetempot med Nils van der Poel & Lars Skantz – för allas rätt till en aktiv frihet

_1SH6565-Redigera

Onsdag 30:e juni startar Nils van der Poel och Lars Skantz sin resa på cykel genom Sverige. Starten går kl 08.00 i Vittangi, för att därifrån bege sig 11 mil norr ut till riksgränsen mot Finland för att sedan vända och cykla ner mot slutdestination Smygehyk längst ned i Sverige. Totalt ca 205 mil och 14 000 höjdmeter.  Varför kan man fråga sig? Vi försöker själva komma på varför, skrattar Nils och fortsätter, vi skall samla in pengar till välgörenhet och så är det äventyret som lockar. 

Resan startar redan måndag 28 juni när Lars Skantz med chaufförer rullar iväg norr ut  i följehusbilen Weinsberg CaraSuite 700ME utlånad av oss på Backamo Husvagnscenter. Nils van der Poel möter de upp, Nils kommer direkt från ett träningsläger i sin pågående OS-uppladdning. Målsättningen är att köra sträckan på under 81 h inklusive sömn. Det innebär ca 30 min sömn per dygn(!).  Killarnas målbild är  att försöka köra snabbare än Richard Larsens rekordtid som sattes augusti 2020 på 82 h 15 min. Men bara för en vecka sedan krossades den tiden av Jimmy Rönn från Mölndal som cyklade omvänd rutt, från söder till norr på 73 h 37 min (203 mil). Samtliga helt makalösa prestationer. Men att inneha rekord är inte det viktigaste för Lars & Nils .

Ur en artikel på SVT kan man läsa:

…..van der Poel och Skantz är medvetna om att även om de klarar tiden kommer deras prestation inte att räknas som ett officiellt rekord.

– Det Richard Larsén gjorde var att cykla själv. Men vi är två som cyklar och vi kan dra åt varandra. Vi har verkligen inte samma förutsättningar, säger van der Poel.

Och han konstaterar ödmjukt.

– Om vi går i mål och vi gör det snabbare än 82 timmar så skulle jag ju aldrig hävda att vi har slagit Richards rekord, för det har vi inte gjort. Tiden är vårt mål, vi kommer inte att hamna på någon lista för vi har ju inte till punkt och pricka följt reglerna.

Det är också äventyret som lockar dem båda. Förra året cyklade vännerna samma sträcka och tog sig igenom i ett för dom mer avslappnat tempo, sju dagar tog det då att ta sig ned till Smygehuk. ganska snabbt därefter föds idén om att försöka sig på rekordtiden.

– Kanske ska man vara lite tokig i huvudet. Tanken föddes redan i bilen på väg hem från Smygehuk. Vi frågade oss, hur fort kan man köra, berättar Lars Skantz för Expressen.

Sen kom eftertankens kranka blekhet.

– Jag ångrar lite att jag sagt det. Det sätter en del press på mig. Men ibland är det roligt att göra saker man inte vet man kan klara av, säger Nils van der Poel.

– Det som driver mig är en form av nyfikenhet. Det är en häftig känsla att ha idrottat hela natten och sedan se solen gå upp, säger han. (Expressen)

Cyklar för att stödja allas rätt till en aktiv fritid

Samtidigt som de pressar sig själva fysiskt för att jaga uppsatt tidsmål så har de ett parallellt mål att samla in pengar till vald välgörenhetsfond, Kronprinsessan Victorias fond, för allas rätt till en aktiv fritid.

Kronprinsessan Victorias fond verkar för att barn med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom har samma rätt till en aktiv fritid som alla andra barn. Radiohjälpens insamling till Kronprinsessan Victorias fond möjliggör stöd i Sverige vid bl.a. lägerverksamhet, resor/utflykter och olika idrotter – aktiviteter som ofta kräver resurser för extra personal och anpassad utrustning. 

Nyligen tilldelades Nils van der Poel Victoriapriset 2021 med motiveringen,

”för att han i år tog skridskovärlden med storm genom dubbla VM-guld, samt världsrekord på den prestigefyllda distansen 10 000 meter. … Nils van der Poel har på egen hand satt Sverige på skridskokartan igen och är ett våra största medaljhopp inför OS i Peking 2022.”

Fr o m onsdag kl 08.00 kan du följa killarnas resa på våra sociala kanaler.

IG: @backamohusvagnscenter

Facebook: @Backamo

Två minuter med Lars Skantz & Nils van der Poel

Vi fick ett kort snack med Lars och Nils i samband med att de genomförde sin 24 h timmars uppladdningsrunda i maj när de besökte oss och tog ett vätske- och energistopp på Backamo Husvagnscenter i Ljungskile.

Etapper Sverigetempot

Starten går i Vittangi onsdag 30 juni kl. 08:00 och målgång är enligt schema och plan lördagen den 4 juli runt omkring kl 17:00 i Smygehuk.

Hur kan du bidra till Nils & Lars insamling?

Kronprinsessan Victorias fond verkar för att barn med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom har samma rätt till en aktiv fritid som alla andra barn. Radiohjälpens insamling till Kronprinsessan Victorias fond möjliggör stöd i Sverige vid bl.a. lägerverksamhet, resor/utflykter och olika idrotter – aktiviteter som ofta kräver resurser för extra personal och anpassad utrustning. 

Syftet är att stödja aktiviteter som bidrar till en aktiv fritid, att bryta isolering, höja livskvalitén, stärka självkänslan och till att träffa nya vänner.

Vill du vara med och bidra, länken nedan tar dig till killarnas insamlingsbössa på Radiohjälpens sida. 

Om husbilen

Weinsberg CaraSuite 700ME, 2020

Husbilen är en perfekt för ändamålet. Planlösningen är långbäddar bak, med stort garageutrymme som utan problem rymmer 4 cyklar (2 i reserv) men husbilen är trots det både smidig och lagom stor.

Modellen CaraSuite innebär att den är utrustad med nedfällbar taksäng över soffgruppen fram om chauffören behöver vila under killarnas 30 min inplanerade sovpauserna per dygn. Följehusbilen kommer fungera som deras central för vila och energipåfyllning, med badrum, kök och sängar med sig så har de skapat de bästa förutsättningarna för att kunna fokusera på själva utmaningen och äventyret. 

Länk till modellbeskrivning Weinsberg CaraSuite 700ME

Dela med dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?